Drømmer du om å bli din egen sjef?

Det er du ikke alene om, og mange har gått videre og startet opp for seg selv med egne firma. Noen lykkes godt, andre lykkes mindre godt, men det er allikevel viktig å holde fast i det man drømmer om. Dessverre er det riktig mange drømmere som sitter på fantastisk gode ideer, men mangler selvtillit, og drømmen fortsetter med å være… en drøm som aldri riktig blir realisert.

 

Gjør drømmen til virkelighet
Man må starte et sted, man må ta en sjanse. Uten at man gjør det, da er man evig fastlåst.
Dette med å ta en sjanse betyr ikke at man skal kaste seg ut i millionlån og starte opp på dagen. Ta det stille og rolig, diskuter med familie og venner. Hør med din omgangskrets hva de synes om ideen din. Kanskje har du der også dine fremtidige ansatte, kanskje noen endog vil bli med helt fra start av, og «spytter inn» en del tiltrengt kapital!

 

Hva kan gjøre din ide til en vinner?
Du sitter der kanskje med en hobby, eller du har vært ansatt et sted som har lagt ned, og sitter på en masse kunnskap om den jobben du utførte. Uansett kan det kanskje være noe du kan gjøre for å øke dine muligheter til å starte opp på en vellykket måte.
Internett er et vell av informasjon, og via YouTube kan man finne informasjon og opplæringsvideoer på langt det meste. Det finnes også en mengde kurs man kan ta, kurs som gjør at man blir oppdatert med den informasjonen man trenger, eller har behov for, for vellykket å starte opp en bedrift ut fra det som kanskje «bare» var en hobby.

 

Hva med ekstra skolegang?
Kanskje det er mulig å kombinere noen selvstudier med skole. Det er jo ikke sikkert det kurset, eller det faget du ønsker å ta/studere eksisterer i Norge, men verden er i dag liten. Noen måneder i utlandet behøver ikke koste allverdens, og mange leier ut rimelig bolig via Internett.

 

Økonomi?
Det er vel også gjerne slik at når man inderlig brenner for å ta sjansen, og gjøre alvor av en drøm, da er kanskje ikke akkurat økonomien til stede.

Man bør kanskje tenke seg om to ganger dersom man ikke har noe oppspart, men dersom studielån ellers er nedbetalt, og man er gjeldfri, da er kanskje ikke risikoen så stor allikevel.

Det finnes et utall av lånetilbydere. Her kan du søke om lån, og avhengig av din situasjon og tilbyders villighet, er det kanskje en riktig lønnsom investering på sikt. Har du absolutt ikke ønske om lån, da kan du selvsagt finansiere det med arbeide noen år først for å spare opp, men hold da ideen din for deg selv, slik at ikke andre tar den.

 

Fremtidsutsikter?
Mange store bedrifter i dag startet i sin tid opp med gode ideer og store lån. Det er også mange store som har startet opp som enkeltmannsforetak, og firmaene har i dag tusenvis av ansatte i mange land.
Man blir kanskje ikke rik på å selge smultringer til jul hjemmefra, men med riktig utstyr kan man lage mange smultringer og selge til mange butikker. Det kan bli penger ut av gode ideer.
I dag er det kanskje programmering det står på. Du har kanskje en ide og en drøm om et helt eget spesielt dataprogram, men mangler litt for å kunne lage det selv. Med et kurs, og noen måneder selvstudier, da er du kanskje igang med fremtidens program som alle vil ha og bruke.

 

Praktiske opplysninger
Det er selvsagt en hel masse lover og regler man skal sette seg litt inn i når man skal starte opp for seg selv, men det viktigste er den kunnskapen du sitter på. Det er dine evner, dine kunnskaper, som er det du skal bruke, eller selge videre, for senere å få nødvendig inntekt. Du må også ta høyde for at det er de færreste som lykkes helt fra start av. Det tar litt tid å komme inn på de markedene man henvender seg til. Som en god huskeregel bør man ta høyde for at man de første tre månedene neppe tjener penger, men fortsatt har utgifter. Overlever man de første tre månedene, da er man godt i gang! Noe viktig her er at sesongbetonte salgsvarer blir da kanskje ikke lønnsomt før etter tre sesonger, og det er riktig lang tid å vente dersom man også har lyst på lønn. Smultringer er kjempegodt, spesielt til jul, men neppe noe «man blir fet på» resten av året.

 

Lover og regler
Det er flere forskjellige typer foretak man kan registrere i Norge.
Alt fra enkeltmannsforetak til aksjeselskap, og noen undertyper. Dette kan man lese mer om på Brønnøysundregisterets sider

Det kan være kjekt å merke seg at ikke alle typer bedrifter er pliktige å registrere seg, til og med opp til 5 ansatte kan man ha uten at det er pliktig registrering – men, og her er det et stort men, dette kommer helt an på hva man skal drive med.

Det er dessverre ikke gratis å registrere seg dersom man er pliktig til å gjøre det. Her kan du lese mer om utgifter til å registrere deg i foretaksregisteret.

 

Dette var kun en bitteliten innføring, men.
Ta gjerne en kikk på denne siden som virkelig er en gullgruve med å fortelle om de forskjellige foretaksformene, valgmuligheter og hvorfor man bør velge det ene fremfor det andre.
Det er mye papirarbeide med å starte opp for seg selv, men det kan virkelig lønne seg i lengden. Papirarbeidet kan du også få hjelp med. Kanskje du har en venn eller bekjent som er revisor. Som nyoppstartet er det lite å spare på å ta alt papirarbeidet selv.
Den største fordelen er at du så jobber med noe du ivrer og brenner for selv, ikke noe du bare har valgt for å tjene til det daglige brød. Det i seg selv gjør det lettere å jobbe overtid uten at det føles som arbeide.

 

Reduser utgiftene i oppstarten.
Det er mange måter man kan spare penger på når man starter opp for seg selv. Kanskje starter man opp i kjellerlokalene, garasjen, eller får kanskje lånt lokaler av mor eller far til oppstarten.
Unngår man leieutgifter, spesielt i oppstartfasen, da er det gull verd.

Vær nøysom og ikke kjøp firmabil med det samme. La heller firmaet «leie» privatbilen din, men husk å skrive opp kilometerstand for hver gang slikt er aktuelt. Ved bokettersyn er det så enkelt å «bevise» at firmaet har brukt bilen så og så mye, og bokettersyn må man regne med! Nettopp derfor er en revisor kjempekjekt. Snu på krona, men ikke for mange ganger!

 

Til sist:
Lykke til!