Du har kanskje hørt det mange ganger før, men de beste bedriftene i verden startet helt fra bunnen. Eksempelet med Bill Gates og Steve Jobs som skapte henholdsvis Microsoft og Apple fra garasjer går igjen om og om igjen. Det er kanskje ikke i garasjen du skal starte, men historien til teknologilegendene vitner om noe viktig – du kan starte helt fra bunnen av!
Egentlig er det ikke så viktig hvilket fysisk sted disse individene var på. Det som er viktigere er hvor de var på sin mentale reise. Tar vi Bill Gates for eksempel, så var han unektelig suksessfull med sin Mastergrad. Men da han skulle reise for å ta sin PhD, så valgte han heller en stilling ved IBM. Han fulgte med andre ord sin drøm ovenfor det alternativer folk flest nok ville valgt.
Kanskje skal du ikke ha ambisjoner om å bli den neste store techguruen, men selv de som tjener stødig over millionen her i Norge må starte i beskjedne omgivelser. Det første du må gjøre er å sette deg ned, finne et par lidenskaper du har, og bestemme deg for hvilken av disse som du muligens kan kapitalisere på. Deretter må du utarbeide en plan for å dominere markedet!
Utarbeid en bedriftsplan
Det første steget i å starte en bedriftsplan fra bunnen er å gjøre godt research. Kanskje har du jobbet innenfor feltet for din lidenskap, men om det ikke er tilfellet, så må du gjøre meget god research og få oversikt over ditt marked. Sørg for å finne ut hvem konkurrentene er, hvem den typiske kunden er, og hva industrien generelt belager seg på.
På bakgrunn av dette må du utarbeide en bedriftsplan som belager seg på å slå konkurrentene i støvlene, og på å finne ut hvordan du kan differensiere deg. Å differensiere en bedrift handler om å tilby et unikt produkt som kundene ikke kan finne noen andre steder. Selv om det høres utfordrende ut, så finnes det her gode teknikker.
Den beste ideen er å sette opp en oversikt over pris, tilgjengelighet, funksjoner, tilleggs opplevelser, og andre faktorer som konkurrentenes produkter rangerer på. Eliminer, legg til, reduser, eller styrk en av faktorene du har satt opp – da vil du garantert skille deg ut! Hva med å for eksempel legge til en faktor ingen i industrien hadde tenkt på før?
Du kan forøvrig leke med denne planen i evigheter, men prøv ditt beste på å være realistisk. I den grad markedet aldri oppfører seg slik vi vil, så kan det også være en god ide å ha en plan B!
Finansier din bedrift
Så snart bedriftsplanen begynner å ta form, så er også en integral del av å sette den til livs å faktisk finansiere ditt prosjekt. Du bør prøve ditt ytterste i å redusere kostnadene, og i enkelte bedrifter kan du faktisk starte uten mer enn aksjekapital. Allikevel krever enkelte industrier en god porsjon kapital, så da er det viktig å ha finansieringen klar til oppstarten.
Skal du virkelig investere store kroner, så lån penger nå gjennom ditt AS, slik at du har pengene tilgjengelig tidlig i prosessen, og gjennom AS slik at risikoen står på firmaet – og da ikke deg som person. Det er et meget viktig poeng med å starte et AS forøvrig. Skal du ikke ta opp lån, eller er du uredd for personlig ansvar, så kan du like så godt starte et Enkeltmannsforetak.
Sørg uansett for at du har en plan for finansiering klar. Vær konservativ med din pengebruk. Siden du starter fra bunnen av, så har du mest sannsynlig ikke all verdens å rutte med. Uansett, siden du starter fra bunnen, så kan du nyte det faktum at du lærer deg en viktig lekse – pengebruk bør virkelig tas på alvor, uansett hvor i prosessen du er.
Viktigst av alt – Stå støtt i motgangen
Uansett om du slutter fulltidsjobben og satser helhjertet, eller bare forsøker deg på driften på deltid, så er begge deler et stort offer. Da gjelder det å holde motet oppe i motgangen og stå støtt. Det kanskje viktigste rådet når du starter fra bunnen av er å ha gode partnere i bedriften, og ikke minst be om støtte fra familie og venner!